SmartNet

Wat is SmartNet?

SmartNet is meer dan zomaar een branddetectie- en alarmsysteem; het is een geïntegreerd netwerk van veiligheidsoplossingen ontworpen om het leven eenvoudiger te maken. Met behulp van de nieuwste technologieën en innovaties, biedt SmartNet een naadloze, gebruiksvriendelijke interface en robuuste functionaliteiten. Het systeem zorgt voor optimale veiligheid door geavanceerde monitoring en real-time alerts, waardoor het een onmisbare tool is voor installateurs, aannemers, distributeurs en facilitair managers. Of u nu kleine wooneenheden beheert of complexe bedrijfsfaciliteiten, SmartNet maakt brandveiligheid beheersbaar en efficiënt.

De Cygnus radio is ontwikkeld voor gebruik op bouwplaatsen waar de veranderlijke omstandigheden en omgevingen op de bouwplaats een hogere prestatie van de radio vereisen dan die van een standaard draadloos gekoppeld brandalarmsysteem in de industrie.

Een belangrijk kenmerk van de Cygnus alarmsystemen is dat ze via een interface-eenheid kunnen worden gekoppeld aan toegangscontrolesystemen en tourniquets en andere toegangssystemen om de veilige evacuatie van een bouwplaats te garanderen.

Het SmartNet-systeem bestaat uit draadloze apparaten op afstand die worden gevoed door een interne batterij. De draadloze mesh-technologie is zeer geavanceerd en heeft een verhoogde radiogevoeligheid, waardoor een verbeterde vroegtijdige branddetectie het optreden van ongewenste of valse alarmen vermindert.

Het SmartNet systeem is een nieuw ontworpen netwerk van EN 54-conforme draadloze branddetectie- en alarmapparaten die geschikt zijn voor permanente installatie in een groot aantal omgevingen. Het draadloze netwerk maakt deel uit van een robuuste zelfvormende en zelfherstellende mesh-netwerktechnologie, waardoor een uiterst betrouwbaar systeem ontstaat.

Kiezen voor SmartNet betekent investeren in een betrouwbare en veelzijdige veiligheidsoplossing. Hier zijn enkele redenen waarom SmartNet de juiste keuze is: 

Waarom kiezen voor SmartNet?

Het draadloze SmartNet netwerk van Cygnus wordt bestuurd door lithium-ion batterij gevoede radioapparaten als onderdeel van een robuuste, zelfherstellende MESH netwerktechnologie.  Het biedt minimaal twee communicatiepaden (en vaak meer) tussen elk draadloos apparaat wat – samen met de innovatieve channel-hopping technologie – zorgt voor een optimale betrouwbaarheid en robuustheid van het netwerk. Bovendien hebben de apparaten een groot radiobereik tot 350 m (ongehinderd) met behulp van een 360 graden richtantenne.

Om de installatie te vereenvoudigen, bevat de configuratiesoftware een systeemontwerp en volledige oorzaak-en-gevolg functionaliteit. De configuratietool draait op elk Windows-apparaat en communiceert met externe apparaten via een bekabelde of draadloze verbinding.

Er zijn geen bekabelde boosters, vertalers of andere bekabelde elementen nodig, waardoor de vaak stressvolle eerste fase van een installatie niet meer nodig is. Om de installatie nog verder te versnellen, heeft het draadloze mesh netwerksysteem ook geen gateway expanders of doorlusvertalers nodig.

100% draadloos

SmartNet biedt een draadloos systeem dat volledig voldoet aan de EN54 en BS 5839 normen. Dit levert meerdere voordelen op: 

  • Geen brandwerende bekabeling: Het elimineert de noodzaak voor speciale brandwerende kabels. 
  • Flexibele apparaat locaties: Geen beperkingen waar apparaten geplaatst kunnen worden. 
  • Eenvoudigere installatie: Geen behoefte aan bedrade versterkers of lus-gevoede vertalers, door het draadloze mesh-netwerksysteem, wat de installatie versnelt. 
  • Minder ecologische impact: Geen uitgebreide kabellengtes betekent een lagere milieu-impact. 
  • Minder tijd op locatie: Vereist minder tijd van ingenieurs op de installatielocatie. 

 

Betrouwbaar en stevig

SmartNet maakt gebruik van Lithium-batterij-aangedreven radiotoestellen, als kernonderdeel van een stevig en zelf herstellend mesh-netwerk. In dit netwerk maken de knooppunten direct en flexibel verbinding met elkaar, zonder een hiërarchische structuur. Dit resulteert in een uiterst efficiënt en betrouwbaar netwerk.  

Elk draadloos apparaat in het netwerk is verbonden via minimaal twee communicatiepaden, vaak zelfs meer, wat de betrouwbaarheid vergroot. Een innovatieve technologie voor kanaalspringen zorgt ervoor dat signalen automatisch langs het meest effectieve pad worden gestuurd. Daarnaast kunnen de apparaten een indrukwekkend radiobereik van maximaal 350 meter bereiken als er vrij zicht is, dankzij een omnidirectionele antenne. 

Cygnus: voor uitgebreide brandveiligheid

Nu de technologie is verbeterd, worden steeds vaker draadloze branddetectie- en alarmsystemen gespecificeerd en geïnstalleerd.

Draadloze technologie heeft een lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst werd gebruikt in de jaren 1980, aanvankelijk met gemengde resultaten. Een echt draadloos systeem biedt een reeks voordelen in vergelijking met bekabelde en hybride systemen.

Snellere installatie met minder verstoring

Ten eerste komt er geen bekabeling aan te pas, wat een enorme besparing van tijd en geld oplevert omdat er geen gaten geboord hoeven te worden en er geen gipswerk verricht hoeft te worden om kabels te installeren. Dit wordt nog belangrijker in historische gebouwen of gebouwen met specifieke esthetische vereisten, omdat verstoring of beschadiging van de structuur van het gebouw tot een minimum beperkt blijft. Ook de noodzaak om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen, zoals in smalle trappenhuizen en hoge plafonds, wordt sterk verminderd. En het zal geen verrassing zijn dat de totale installatietijd aanzienlijk wordt verkort tot vaak een kwestie van uren – in plaats van dagen of weken.

Eenvoudige verplaatsing en uitbreiding

Maar de voordelen houden niet op na de installatie. Doordat er geen bekabeling nodig is, is het veel eenvoudiger om detectors of andere apparaten te verplaatsen wanneer de configuratie of indeling van de binnenruimte verandert. Het is ook veel eenvoudiger om een draadloos branddetectie- en alarmsysteem uit te breiden, of zelfs een bestaand bekabeld systeem uit te breiden met draadloze apparaten. Draadloze systemen zijn dus ideaal voor gebouwen die in de nabije toekomst waarschijnlijk uitgebreid of gerenoveerd zullen worden.

Een kosteneffectieve, milieuvriendelijke oplossing

De initiële kosten van een draadloos systeem zijn misschien iets hoger dan die van een bedraad systeem. Maar als je rekening houdt met de besparingen door de sterk verkorte installatietijd en de flexibiliteit om het systeem te herconfigureren of uit te breiden, dan wordt draadloos concurrerend en een aantrekkelijke optie. En ja, de batterijen moeten vervangen worden, maar met duurzame lithium-ionbatterijen en automatische waarschuwingen als de batterij bijna leeg is, zouden ze minstens drie jaar mee moeten gaan.

Bovendien draagt het ontbreken van grote lengtes bekabeling bij aan een lagere ecologische voetafdruk van een installatie, net als een verminderde noodzaak voor technici om ter plaatse te zijn in dit stadium.