Draadloos brandalarm geïnstalleerd in historisch gebouw in pembrokeshire

Een historisch gebouw in Haverfordwest is uitgerust met Cygnus’ wereldwijd eerste volledig draadloze SmartNet branddetectie- en alarmsysteem dat is gecertificeerd volgens EN 54. Dit gebeurde na een brandrisicobeoordeling en de verwijdering van een brandtrap op de eerste verdieping.

Het verwijderen van een brandtrap liet slechts één branduitgang over voor vijf verdiepingen van het gebouw, dus de brandrisicobeoordeling schreef de installatie van een branddetectie- en alarmsysteem van categorie L1 voor. Dit systeem voorziet in detectoren in alle gebieden van het gebouw waar brand kan ontstaan, die zijn verbonden met een gecentraliseerd alarmsysteem dat vroegtijdige waarschuwing voor brand biedt.

Het in Cardiff gevestigde Ceaton Security heeft het ‘Made in Britain’ geregistreerde SmartNet-meshdraadloze systeem van Cygnus geïnstalleerd, bestaande uit zes melders, 14 rookdetectoren, zeven geïntegreerde rookdetectoren/alarmsirenes, één hittemelder en één visueel alarmapparaat (VAD) – allemaal verbonden met een 16-zone Cygnus-paneel.

Het installatiebedrijf kreeg aanvankelijk het verzoek om een bedraad systeem te inspecteren en een offerte uit te brengen. Maar de inspectie identificeerde de moeilijkheden bij het installeren van een dergelijk systeem in een historisch en als monument geclassificeerd gebouw, en bovendien moest het operationeel blijven tijdens de openingsuren van het bedrijf. Het bedrijf stelde daarom een alternatieve aanpak voor met een draadloos Cygnus-systeem, dat – terwijl het een nauwkeurig en betrouwbaar detectie- en alarmsysteem bood – kon worden geïnstalleerd in een fractie van de twee tot drie weken die nodig zouden zijn voor een bedraad systeem.

“Met toegang tot het Cygnus radio brandmeldsysteem konden we een kosteneffectieve oplossing bieden om aan de eisen van de klant te voldoen”, aldus Paul Biggs, technisch ondersteuningsmanager van de branddivisie bij Ceaton Security. “De offerte liet twee dagen toe voor twee technici om het radiosysteem voor brandmelding te installeren. Omdat het een werkende locatie betrof, besloten we het alarmsysteem vooraf te configureren op kantoor – het brandpaneel werd geprogrammeerd met individuele zones en alle apparaten werden van tevoren gelabeld.

“Dit stelde ons in staat om naar de locatie te gaan en een L1-systeem van 35 apparaten en mesh-apparaten volledig te installeren, oude apparatuur te verwijderen, op te ruimen, een zonekaart te monteren en het systeem aan de klant te demonstreren – dit alles binnen zeven uur.”

Het SmartNet-systeem van Cygnus maakt gebruik van gepatenteerde Cygnus-technologie voor zelfherstellende mesh-signalering, wat helpt om radioschaduwplekken te elimineren door apparaten in staat te stellen te communiceren met naburige apparaten en zo signalen door te geven naar het paneel. Deze redundantie van het signaalpad verhoogt de betrouwbaarheid en systeemveerkracht, en komt van pas wanneer een apparaat het paneel niet rechtstreeks kan ‘zien’, of wanneer latere bouwaanpassingen worden uitgevoerd.

“Het installeren van een draadloos systeem maakte een enorm verschil en veroorzaakte minimale verstoring en lagere arbeidskosten. We hebben nu de installatie van drie Cygnus draadloze systemen voltooid en hebben geen terugroepingen of problemen gehad met een van hen. De stabiliteit van de apparatuur en de eenvoud van installatie, na training van de fabrikant, betekent dat we vol vertrouwen deze oplossing kunnen aanbieden aan huidige en toekomstige klanten.”

Paul Biggs
Technisch Ondersteuningsmanager Branddivisie
Ceaton Security