Cygnus biedt topklasse brandveiligheidsoplossing aan basisschool

Cygnus, fabrikant van ’s werelds eerste volledig draadloze EN 54-gecertificeerde branddetectie- en alarmsystemen, werkte samen met Blake Fire & Security Systems uit Southend-on-Sea om 130 van zijn SmartNet draadloze alarmsystemen te leveren aan Elmwood Primary School in South Woodham Ferrers om optimale veiligheid te garanderen voor het personeel en de leerlingen.

De school nam contact op met Blake Fire & Security Systems voor een beoordeling en offerte voor de site en de bestaande brandmeldsystemen, die meer dan 15 jaar oud waren en begonnen te falen. “Na bespreking van de opties was het duidelijk te zien dat de voordelen van het gebruik van een draadloos systeem voor dit project evident waren”, aldus Rory Foster, Brandveiligheidssysteemmanager bij Blake Fire & Security Systems. “Het hielp dat de kosten van het draadloze systeem lager waren dan die van een bedraad systeem, omdat het geen behuizing en bekabeling vereiste, en de installatie was eenvoudig, omdat er slechts één technicus nodig was.”

Zowel de installateur als de school waren onder de indruk van de functies en voordelen van de Cygnus SmartNet-oplossing. “De snelheid en eenvoud van de installatie betekende dat we SmartNet in slechts vier dagen tijdens de meivakantie konden installeren, dus we hoefden niet te wachten tot de zomervakantie,” vervolgde Rory. “Het draadloze systeem zorgde ervoor dat we de muren of plafonds niet hoefden te doorboren, zoals wel het geval zou zijn geweest met een bedrade alternatief. Het trekken van kabels door muren en plafonds met een bedraad systeem vereist ook extra brandbeveiliging om de brandcompartimenten van het gebouw te handhaven.”

 

Na de initiële inspectie werd het ontwerp van het BS5839 Classificatie L2 Systeem goedgekeurd voor de school en werd uitgevoerd door de NSI Gold FD&A-ontwerper van Blake Fire & Security slechts één week na bevestiging van de werkzaamheden. Cygnus kon de producten met slechts een levertijd van twee dagen leveren, wat betekende dat alle apparatuur op kantoor was en klaar was om te worden geprogrammeerd voordat deze de volgende week naar de locatie ging.

Ontworpen om een betrouwbare en veilige oplossing te bieden, beschikt het draadloze SmartNet-netwerk over gepatenteerde Cygnus-technologie en wordt bediend door op batterijen werkende radiotoestellen als onderdeel van een robuust, zelfvormend en zelfherstellend mesh-netwerk, wat een minimum van twee communicatiepaden biedt naar elk draadloos apparaat voor maximale betrouwbaarheid.

“Na de installatie van het draadloze brandalarm van SmartNet was de school zeer onder de indruk van hoe goed het systeem eruitziet en hoe eenvoudig en professioneel het is geïnstalleerd. We zouden het Cygnus-systeem ten zeerste aanbevelen voor allerlei soorten gebouwen vanwege de betrouwbaarheid, de eenvoud en snelheid van installatie, het gebrek aan rommel en de gebruiksvriendelijke functionaliteit.”

Rory Foster
Beheerder brandveiligheidssystemen
Blake Fire & Security Systems